Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ  


AĞRI(ARARAT) DAĞI

Türkiye ve İran ortak sınırında yükselen, yıl boyu kar ve buzla kaplı pasif yanardağ Ağrı Dağı(Ararat), 5137 metreye ulaşır. Eski kutsal kitap Nuh’un gemisinin büyük selden sonra bu dağa oturduğunu kaydeder. Dağın güneybatısında Küçük Ağrı Dağı (Ararat) 3896 metreye ulaşır. Serdarbulak lav platosu (2600 m) iki zirve arasında uzanır. Bu bölgeyi ziyaret etmeniz ve dağ sıralarını keşfetmeniz için sizi motive eden her ne olursa olsun görülmeye değer Ağrı Dağı’na tırmanmak mücadeleli ve ödüllendirici bir deneyimdir.

Yazın bölgede ve Ağrı Dağı’nda hava güneşli, ılık ve kurudur. Bunun yanında kışın ve baharda soğuk ve çetin şartlar hüküm sürer ve dağcılar arasıra kar fırtınaları ve çalkantılı havayla karşılaşırlar. Temmuz, Ağustos ve Eylül, dünya dağcılarının bölgeye geldiği ve Ağrı’ya tırmanmanın en zevkli olduğu aylardır. Yılın o zamanında olağan güneşli ve berrak havaya rağmen yüksek irtifa dağ havası 3000 metreden sonra hüküm sürer. Dağın güney yüzü, en iyi rotalarıyla ve haberleşme, ulaşım ve güvenlik gözönüne alındığında zirveye en kolay ve en güvenli tırmanışı sunar. Ağrı Dağı’na yalnız ve rehbersiz tırmanmak tavsiye edilmez.


Bölgeye Ulaşım

Mükemmel asfalt bir yol olan Trabzon-Erzurum-Tahran uluslararası transit karayolu, İran’a çıkmadan önce Ağrı’nın batı ve güney kanatlarının yakınından geçer. Erzurum’a 270 km uzaklıktaki Doğubayazıt ve daha yakındaki Iğdır, dağa en yakın iki kasaba, bu rota üzerinde yeralır. Günlük uçaklar, trenler ve otobüsler Erzurum’u Ankara’ya bağlar.

İlgi çekici yöresel unsurlar

Ağrı’yı çevreleyen alan doğal güzelliğini korumuştur ve yerel nüfus hala geleneksel yaşam tarzını sürdürmektedir. Yaz aylarında koyun, keçi, sığır sürülerine ve atlara taze otlak bulmak için tüm köyler yaylaya çıkar. Kadınlar itibar gören geleneksel dizaynlarla halı ve kilim dokumaya devam ederler. Ortulu köyü zarif el sanatlarının merkezi olarak ün yapmıştır. Yakınlardaki diğer turistik mekanlar içinde yerli bir hükümdarın 17. yüzyıldan kalma inanılmaz kalesi İshak Paşa Sarayı ve İran sınırındaki meteor krateri yeralır.


                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa