Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ  


Aizanoi antik kenti ilgi bekliyor


Kütahya'nın Çavdarhisar İlçesi'nde bulunan, Anadolu'da zarar görmeden ayakta kalmış tek külliye özelliğini taşıyan, 5 bin yıllık geçmişe sahip ''Aizanoi Antik Kenti'' ilgi bekliyor.

Çavdarhisar Belediye Başkanı İsmail Tanrıverdi, adı Çavdarhisar ile özdeşleşen ve ilçenin kurulu olduğu bölgede, milattan 3 bin yıl öncesine ait eserleri barındıran Aizanoi'nin tanıtımının yeterince yapılamadığından, bu nedenle antik kentin, seyahat acentelerinin ve tur operatörlerinin programlarında yer almadığından yakındı.


İlçede pansiyon ya da otel bulunmaması nedeniyle antik kenti ziyaret eden turistlerin gezilerini bir günle sınırlı tuttuklarını anlatan Tanrıverdi "Bu da ilçemizin turizm açısından hakettiği ilgiyi görememesine sebep oluyor" dedi.

İlçe halkının sahip olduğu değerin bilincinde olmamasından da yakınan Tanrıverdi "Bu yüzden de kimse turizmden para kazanmayı aklına bile getirmiyor. Antik kentin içindeki eski köy evlerinin pansiyona dönüştürülmesiyle turist sayısında büyük artış olur" dedi.


Antik kentin tanıtımında rehber sorunu da yaşadıklarına da işaret eden Tanrıverdi, yabancı dil sorunu yüzünden, Aizanoi'de görev yapan bir bekçinin turistlere rehberlik etmeye çalıştığını savundu. Devletinde antik kente yeterince ilgi göstermediğini, yatırım yapmadığını savunan Tanrıverdi, şöyle konuştu:

Antik kentimiz ne yazık ki turizmden yeterli payı alamıyor. Aizanoi turizmciler tarafından keşfedilmesi gereken bir vaha... İyi tanıtılabilir ve turizme kazandırılırsa hem ülke ekonomisi hem de yörehalkı için büyük faydalar sağlayabilir.''

ZENGİN ÖZELLİKLERE SAHİP


İl Kültür Müdürü Sadettin Koşar da, antik kentin, Roma dönemine ait en büyük tapınak olan Zeus Tapınağı, agorası, 2 bin kişilik tiyatrosu, 13 bin 500 kişilik stadyumu, hamamları, Roma dönemine ait 5köprüsü ve bir barajıyla ''bitişik yapı'' olarak çok zengin özelliklere sahip olduğunu anlattı.

Koşar, Aizanoi'yi geçen yıl 792'si yabancı toplam 9 bin 434 turistin ziyaret ettiğini, bu kişilerin konaklama sorunu nedeniyle ayın gün ilçeden ayrıldıklarını bildirerek, şöyle konuştu:

''Anadolu'da külliye biçimiyle çok az zarar görmüş tek yer olan Aizanoi'yi bir turizm merkezi yapmak için herkese görevler düşüyor. Ancak, öncelikle Çavdarhisarlı bu işe eğilmeli... Çavdar tatarlarının oturma alanı olan bu bölge bir SİT alanıdır, dolayısıyla yeni yapılaşmaya açık değildir. Bu nedenle turistlerin konaklama, yemek gibi ihtiyaçlarını karşılamak için bölgedeki eski mekanlardan yararlanmak gerekir. Gelen turistlerin oyalanabileceğini, yöreye özgü katmer, bükme, ev hamur işleri gibi ayaküstü yiyeceklerin sunulacağı mekanlar yaratılmalı, ev pansiyonculuğu geliştirilmeli.

Turizmde artık su bitti, güneş bitti, halkların yaşamını paylaşma dediğimiz olay var. Turist artık Anadolu insanımızın yaşamı kucaklayışbiçimini paylaşmaya geliyor. Bu nedenle Aizanoi'de yaşayan halka bunu anlatmak, köyün otantik yaşamının paraya dönüştürülmesini öğretmek gerekir.''

Aizanoi Küçük Efes"

Kütahya'nın Çavdarhisar İlçesi yakınlarındaki Aizanoi antik kentinde kazı çalışmalarını sürdüren Alman Arkeolog Prof. Klaus Rheidt, ortaya çıkarılan antik kenti ''küçük Efes'' olarak nitelendirdi.

Kütahya'ya 57 kilometre uzaklıktaki Çavdarhisar İlçesi yakınlarında bulunan Aizanoi antik kentinde, Alman Arkeoloji Enstitüsütarafından sürdürülen kazı çalışmalarının bu yılkı bölümü 10 Eylül'de tamamlanacak.

Kazı heyetinin başkanlığını yapan Prof. Klaus Rheidt, en parlak dönemini ikinci ve üçüncü yüzyılda yaşayan ve Bizans döneminde piskoposluk merkezi olan Aizanoi'de bu yıl Zeus Tapınağı ve antik tiyatroda çalışma yapıldığını belirterek, Zeus Tapınağı yakındaki kazıda, Helenistik döneme ait bulgulara rastlandığını belirtti.

Rheidt, kazılarda Tunç Devri'ne ait bulgulara rastlandığını da bildirerek, elde edilen verilere göre, Aizanoi'nin tarihinin millattan önce 4 bin yıla kadar uzandığını kaydetti.

Kazı çalışmalarının yanı sıra antik tiyatroda onarım da yaptıklarını bildiren Rheidt, ''Zeus Tapınağı ve antik tiyatroda yaptığımız zemin ve statik inceleme sonucu restorasyonun mümkün olmadığını tespit ettik. Kentin bulunduğu zemin, onarımı kaldıracak yapıda değil'' dedi.

Antik kent alanı içinde yer alan ve insanların yaşadığı köy evlerine onarım izni verilmesi gerektiğini de kaydeden Rheidt, şunları kaydetti:

''Konuyu Kültür Bakanlığı ve Anıtlar Yüksek Kurulu'na ilettik. Burada yaşayan insanlar eserlerin değerini çok iyi biliyor ve koruyorlar. Evlerini onaramazlarsa göç sonucu buralar sahipsiz kalır ve tarihi eser avcılarının yağmasına uğrar. Onun için bu insanlara çeşitli kolaylıklar sağlanması gerekir. Ayrıca, gelen turistlerin konaklaması için pansiyon projesi hazırlayarak ilgili yerlere ilettik.Ama bu başvurumuzdan da bir sonuç alamadık.''

Anadolu'nun en eski ve korunmuş antik kentlerinden biri olan Aizanoi'yi ''küçük Efes'' diye nitelendiren Rheidt, kentten elde edilen her bulgunun ilk olma özelliği taşıdığına dikkatleri çekti.


                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa