Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ  


Smyrna

   Eski adı, Smyrna olan İzmir, tarih boyunca Akdeniz'in önemli kentlerden biri olmuştur. İzmir'e adını veren, kimi kaynaklara göre burada bir şehir kuran Amazon savaşçılarının reisi Zmirna, kimi kaynaklara göre de kral babasına aşık olduğu için tanrılar tarafından mersin ağacına çevrilen güzel Smirna'dır.

MÖ 3000 yıllarında kurulan İzmir, o zamanlar Troya ile birlikte Batı Anadolu'nun en gelişmiş merkezlerinden birisiydi. Günümüzde İzmir, Hitit, İyonya, Lidya ve Pers medeniyetlerinin izlerini taşımaktadır.

İzmir için en önemli tarihi kişiliklerin başında Büyük İskender gelir. İskender döneminde İzmir, bugünkü sınırlarına ulaşmış ve Kadifekale inşa edilmiştir. Daha sonraları Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu Devleti'nin hakimiyeti altına giren İzmir, 15. yüzyıl başlarında Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.

Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın sona erdirildiği kent olması İzmir'i Cumhuriyet tarihinin en önemli kentlerinden birisi haline getirmiştir.

İzmir'in bir diğer tarihsel özelliği de, Türkler'in ilk donanmalarından birisinin Çaka Bey tarafından İzmir'de kurulmuş olmasıdır.


Bayraklı (Eski İzmir):
Bayraklı'da ilk arkeolojik çalışmalar 1948-1951 yılları arasında Ankara Üniversitesi'den Prof. Dr. Ekrem AKURGAL tarafından başlatılmıştır. Bu arkeolojik çalışmalardan çıkan sonuçlar, İzmir tarihinin M.Ö.3000 yıllarına kadar dayandığını göstermektedir. Kazılarda ortaya çıkarılan o döneme ait eserler ve yapılardan, Bayraklı'nın, Tunç devrinin yaşandığı o dönemde Truva uygarlığının etkisi altında kaldığı anlaşılmaktadır.

M.Ö.2000 yıllarında Bayraklı'da ortaya çıkan kültür ve uygarlık değişiminin Truvalıların müttefiki olan Hitit İmparatorluğunun etkisiyle oluştuğu, yine kazılarda ortaya çıkan eserlerden anlaşılmaktadır. Efes kentinde ortaya çıkarılan ana tanrıça Artemis 'in de Hitit ana tanrıçası Kibele ile birleşerek tasvir edildiği belirtilmektedir.

Araştırmacıların görüşüne göre ilk yerleşim körfezin kuzeydoğusunda bugünkü Bayraklı sırtlarında Tepekule mevkiinde oluşmuştur. Bayraklı kazılarında ortaya çıkan evler genellikle tek odalı olup, duvarların alt kısımları taştan,üst kısımları kerpiçten,tavanları ise ahşaptandır. Tüm evlerde banyo tekneleri ve su koymaya yarayan büyük küpler bulunmuştur.

Bayraklı'nın üst kesiminde Tantalos'un mezarı olarak bilinen yapı bulunmaktadır. 29-60m çap ve 27-60m yüksekliğindeki bu yapının M.Ö.7. yüzyıla tarihlendiği belirlenmiştir.

Bugünkü Turan'ın üst tarafından ve 365 m yüksekliğindeki tepenin üzerinde uzunlamasına bir duvarla ikiye ayrılan dörtgen şekilli Akropol bulunmaktadır. Bayraklı'da yer alan eski yerleşimin, M.Ö.1050 yıllarında Aiol ve İonların egemenliğine geçtiği Heredot 'un saydığı 12 İon yerleşimi içinde Smyrna'nın da bulunmasından anlaşılmaktadır.

Smyrna, M.Ö.610'da Lidya Kralı Alyattes tarafından ele geçirilmiş ve yakılıp yıkılmıştır.


                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa