Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ


Edirne'nin Enez İlçesi'nde 1970 yılından günümüze sürdürülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı. Kazı çalışmalarına 1978 yılından beri başkanlık eden İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Başaran, çalışmalarında her yıl olduğu gibi önemli bulgulara ulaştıklarını bildirdi.

Prof. Dr. Başaran, bu yıl Kaleiçi'nde yürütülen kazı çalışmalarında M.Ö. 4000 yılına kadar giden kültür kalıntılarına ulaşıldığını ve keramitlerle (pişmiş topraktan eşya) birlikte, Grek, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine tarihlenen kültür tabakalarının bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu kazılarda bulduğumuz seramik eserler de Edirne Müzesi'ne gönderildi. Şehir içinde yapılan kazılarda ise Roma Dönemi'ne ait cadde ve kanalizasyonun temizliği çalışmasını yaptık. Kanalizasyonda sikkeler ile keramit parçalarına rastladık. Bu çalışmada o döneme ait cadde ve kanalizasyon tekniği hakkında önemli bilgilere ulaşmış olduk. Enez'de bu yıl yürüttüğümüz üçüncü kazı yerimiz ise kent dışında oldu. Arkaik Döneme tarihlenen mezarlık izlerine rastladık. Bunlar günümüzden 2600 yıl öncesine ait kalıntılardır. Eski Ayasofya Kilisesi'nin (Fatih Camii) içindeki duvar resimlerinin korunması ile mihrap üzerindeki resimlerin temizliği çalışmalarını yaptık. Kazılarda her yıl önemli bulgular ve eski dönemlere ait teknik ve kültürel bilgilere ulaşıyoruz."

Prof. Dr. Başaran, 1978 yılından bu yana başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında çok nadir eserlere rastlandığını da belirterek, "Bu eserler arasında halen Edirne Müzesi'nde sergilenen Roma imparator başı, bronz heykeller, mozaik, sikkeler ve pişmiş topraktan eserler var" dedi.

ENEZ'E MÜZE KURULMASI İSTEĞİ
Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı da, Enez'de yürütülen kazı çalışmaların da bulunan eserlerin ilçede kurulacak bir müzede sergilenmesinin doğru olacağını bildirdi.

Bostancı, kendi imkanlarıyla kurmak istedikleri müzeyle ilgili Kültür Bakanlığı'na başvuru yapacaklarını belirtti.

Edirne Müzesi'nde sergilenen arkeolojik eserlerin yüzde 95'inin Enez kazılarından çıkartılan eserlerden oluştuğunu belirten Prof. Dr. Başaran da "Ortaya çıkartılan eserlerin mahalinde sergilenmesi kadar doğal bir şey olamaz. Enez'de oluşturulacak müze de arkeolojik eserlerin yanı sıra bölgenin kültürünü yansıtacak etnografik eserlerde sergilenebilir" dedi.

ENEZ'İN TARİHİ
Enez, Trakların bir iskan yeri olup, tarihi M.Ö. 3000'e kadar iner. Ainos adını taşıyan Enez'in adına Homeros destanlarından itibaren rastlanır. Antik yazarlara göre Aions önce Aiolia'lılar daha sonra da Midilli ve Kymeliler tarafından koloni olarak kurulmuştur. M.Ö. 6. Yüzyıl sonlarında ise Pers hakimiyeti Enez'de kendisini gösterir. Helenistik çağda Enez'de Mısır (Ptolemaioslar) hakimiyeti görülür. M.Ö. 2. Yüzyıl sonlarında da Romalılar tarafından bağımsızlığa kavuşturulmuştur. Genç Antik çağda ise Rodop bölgesinin başkenti olmuştur.

Ortaçağ'da Bizanslılar'ın prenslik merkezi olan Enez, Cenovalı Gattelusi ve Deorea ailelerinin hakimiyetine girmiştir. 1456 yılında Fatih Sultan Mehmet'in kumandanlığında Has Yunus Bey tarafından alınmıştır. (aa)

                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa