Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ


 MENEKŞE ÇATAĞI’NIN MARMARA ve TRAKYA ARKEOLOJİSİ İÇİNDEKİ YERİ

Menekşe Çatağı Yerleşmesi,bugün Tekirdağ Müze Müdürü olan Mehmet Akif Işın’ın öğrenciliği sırasında, 1971’de saptanmıştır. Çalışmalara,1993 yılında Tekirdağ müzesi ile ortak olarak Prof. Dr. Mehmet Özdoğan başkanlığında deneyimli bir öğrenci kadrosuyla başlanmıştır. Kazılar, Tekirdağ Arkeoloji Müzesi işbirliği ile halen Yrd. Doç. Dr. Aslı Erim Özdoğan’ın bilimsel danışmanlığı altında devam etmektedir. 1993 yılına kadar değişik zamanlarda yapılan yüzey toplamaları sırasında oldukça bol miktarda İlk Tunç Çağı I-II’ ye ait çanak çömlek parçaları ile birlikte Orta Kalkolitik az sayıda Son Tunç ve Demir Çağ başları ile yoğun Hellenistik ve yine çok az miktarda Roma dönemine aitte parçalar toplanmıştır. Elimizdeki verilere dayanarak Menekşe Çatağı’nın Marmara sahil şeridinde, Güney Marmara ve iç Trakya arasındaki ticaret ağının sağlandığı “Ara istasyon” lardan biri olduğu düşünülmektedir.

Sonuç olarak, Menekşe Çatağı’nın sadece Batı çanağından elde edilen değişik dönem özelliklerine sahip çanak çömleği Orta Kalkolitik-Demir Çağ arasındaki oldukça uzun bir zaman dilimi içinde,Trakya kıyı ve iç kesimleri ile ilişkilerini ortaya çıkartacak bir yerleşme olduğunu göstermiştir. Saptanan mal özellikleri söz konusu uzun dönem içinde genel olarak çanak çömlekte fazla bir değişikliğin olmadığı,ancak bazı değişikliklerinde dış ilişkler ile gerçekleştiğine işaret etmektedir. Bu açıdan Menekşe Çatağı’nın bu kısmının değerlendirilmiş olması ileriki yıllarda Doğu Çatak’ta gerçekleştirilmesi planlanan kazılar için öncül çalışma niteliğini taşımaktadır.

Trakya ve Marmara Projesi-Menekşe Çatağı Kazısı-Prehistorik Çanak Çömlek Buluntuları,Füsun Aksaç,İstanbul-2001 3.28-29/133


                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa