Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ


İSTANBUL İZMİT ARASI
TUZLA, YAKACIK,


İstanbul - İzmit arası, sanayileşmeden en çok pay alan, sanayinin yarattığı kirlilik ve kötü yapılaşmadan en çok etkilenen bölgeyi oluşturuyor.
İzmit körfezi kıyıları ve kıyıya bakan yeşil tepeler çok değil, 20 yıl öncesine kadar sayfiye yeri olarak kullanılıyordu. Tuzla, Marmara ve Adalara yukarıdan bakan Yakacık, Bayramoğlu, Darıca, Eskihisar, Hereke ve Yarımca hâlâ sayfiye yerleri olarak kullanılıyorlar ama eski güzelliklerinden çok şey yitirdiler.
Her şeye rağmen bir haftasonunu bu mahzun
Eskihisarlı balıkçılar İzmit Körfezi’nin en zor balık tutan balıkçıları. Çevredeki lokantalar çok kaliteli. Çoğu İstanbul ve İzmit’ten gelen müşterilerine ağlardan, oltalardan çıkan tazecik balıkları özenle sunu-yorlar.güzellikleri yeniden keşfetmeye ayırabilirsiniz.

TUZLA
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in villasının da bulunduğu Tuzla sahili, bataklığa dönüşmüş sulak alan ve körfez arasında bir vaha sanki. Havuzlu ve iyi düzenlenmiş bahçeleriyle görkemli villalar, çevreye direniyor.
Pendik Tersanesi - Tuzla arasında yan yana lokantalar sıralanmıştır. Özellikle köftecileri ilgi görür.
Tuzla, içmeleri ve şifalı su kaynakları ile de ünlüydü. Buradaki termal olanaklar geçtiğimiz yıllarda yeniden düzenlenerek bir termal tesis açıldı. (Tuzla İçmeleri ve Kaplıca Merkezi, Tel: (216) 395 53 86-88)

YAKACIK
Yeşillikler içinde bir öğleden sonra gezintisi için Kartal’ın hemen üstündeki Yakacık’a uğrayın. Marmara ve Adalar’a hakim yamaçları sayfiye evleri ile doluydu. Bu evler şimdi de kullanılıyor. Çınar ağaçlarının gölgesindeki çay bahçelerinden birine oturabilirsiniz. Çevredeki lokantalar da iyicedir.

AYDOS-SAMANDRA
Aydos Dağı ve Samandra çevresi doğal güzelliklerle tarihi değerleri bir arada barındırmaktadır. Yörenin adı tarım tanrıçası Damatrys’dan geliyor. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde av alanı olarak kullanılan Samandra yürüyüş sporu için çok uygun. Kayışdağı’ndaki manastır ve güney yamaçta kalan kale Bizans eserleridir. Aydos’un tepesine Yakacık tarafında 1.5, Sultanbeyli’den ise yarım saatlik bir yürüyüşle çıkılabilir. Otomobille çıkmak da mümkün. 537 metre yüksekliğindeki tepeden görülen manzara bu çıkışın yorgunluğunu hemen unutturacak kadar güzeldir. Yürüyüş boyunca sağınıza solunuza dikkat ederseniz bir çok tarihi kalıntı göreceksiniz.

ESKİHİSAR
İstanbul’dan Bursa-İzmir hattına yola çıkanlar feribota Eskihisar’dan giriyorlar. Feribot iskelesi Eskihisar’ın hemen yanıbaşında. En azından birkaç saatlik bir zaman ayırın ve Eskihisar’ı dolaşın.
Kalesi, Osman Hamdi Bey Müzesi, balıkçı lokantaları ile Eskihisar’dan büyük keyif alacaksınız. Türk müzeciliğinin kurucusu, ressam Osman Hamdi Bey’in Eskihisar merkezindeki evi müze haline getirildi. Müze-evde Osman Hamdi Bey’in tablolarının reprodüksiyonları sergileniyor, kullandığı eşyalar, aile fotoğrafları da bulunuyor. Ev ve bahçe mimarisi Osman Hamdi Bey’e ait. Restorasyonda da aslına sadık kalınmış.
Eskihisar Kalesi, köyün tepesinde. İçine anfitiyatro yapıldı. Feribot yolculuğu sırasında da gözünüze takılacak Kale Bizans döneminden kalma. Osmanlılar da kullanmışlar. Kalede restorasyon çalışmaları sürüyor. Girişi de düzenleniyor.
Yeni ve çirkin binalar yapılsa da köyün eski güzel evleri, hoş sokakları şirinliğini koruyor. Mekan olarak da, mutfak ve servis olarak da çok iyi lokantaları var.
Eskihisar’da piknik yapılabilecek alanlar da var. Akşam üzeri, rıhtım boyunca sıralanmış çay bahçelerinde oturabilirsiniz.

BAYRAMOĞLU, DARICA
Bayramoğlu da bir zamanlar İstanbul’un en gözde sayfiye yeriydi. Hâlâ da yazlık evler var ama deniz kirliliği yüzünden eski keyfi kalmadı. Şimdi deniz tükendi ve havuzlarla idare edilmeye çalışılıyor.
Özel Hayvanat Bahçesi
Bayramoğlu yolunun Darıca sapağından sola dönülerek ulaşılan özel Darıca Kuş Cenneti çocuklarınızı da alıp gitmeye değer.
1991 yılında nesli tü
Ülkemizin kötü hayvanat bahçelerine inat özenli bir hayvanat bahçesi var Darıca’da.kenen hayvanları biraraya getirmek, bakımlarını ve korunmalarını sağlamak için kurulan hayvanat bahçesi adım adım büyüdü ve 1993 yılında ziyarete açıldı. Şu anda 14 dönümlük arazi üzerine yayılmış durumda ve 350’nin üzerinde kuş ve memeli hayvan ile 250’nin üzerinde bitki çeşidi bulunuyor. Sürekli yeni hayvanlarla zenginleştiriliyor.
Avustralya nın kanguru ve devekuşlarını, kovboy filmlerinin vazgeçilmez leş yiyen akbabaları, uçan gökkuşağı olarak tanımlanan macawları, kutupların smokinli beyefendileri penguenleri doğal ortamları içinde görmek isterseniz ülkeden ülkeye gezmenize gerek yok. Türkiye’nin ilk modern aquarium’u da burada. Amazonlarda yaşayan arapamiya, Venezuela Apure nehrinde yaşayan et yiyen piranhalar , rengarenk diskus balıkları... Hepsi bir arada..
Çocuklar için oyun parkları, teleferikler, su botları, çarpışan arabalar, kafeteryası, self servis restoranı, hatıra eşyası satış reyonları, sergi salonu ve sineması ile komple bir merkez.
Çocuklarınızla birlikte dolu dolu bir gün geçirmek için gitmeye değer.Giriş ücretli.
(Tel: 0.262.653 57 43-653 35 95)
Kuş cennetinin biraz ilerisinde de köpek çiftliği bulunuyor. İyi cins köpek yavrusu almak isteyenlere öneririz.
İstanbul’luların bir başka sayfiyesi olan Darıca’da Güzelcehisar antik kentine ait kalıntılar bulunuyor. Yaz aylarında ilgi gören Darıca’da konaklamak için küçük tesislerle ihtiyacı karşılayacak lokantalar da bulunmaktadır.


                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa