Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ  

Online Pasaport

İstanbul Emn. Müd.

İzmir Emniyet Müd.

Pasaport, "Kanunla belirtilen yetkili makamlarca verilen ve hamiline bir ülkenin milli hudutlarından diğerlerine geçmeyi sağlayan belgedir."  

   Pasaport almak isteyen vatandaşlardan ve görevlilerden alacağı pasaport türüne göre bazı belgeler istenir. Tanzim edilecek pasaport türüne göre istenen belgeler sonraki sayfalarda gösterilmiştir:   
 

Bu pasaport İl Emniyet Müdürlüklerince ve dış temsilciliklerimizce verilmektedir.             

İstenilen belgeler

a)  Pasaport form dilekçesi ( Ücret karşılığında İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğünde ve İlçe Emniyet Müdürülüğü Pasaport Büro Amirliklerinden temin edilir.   
b)  Nüfus Hüviyet Cüzdanı ve önlü arkalı fotokopisi   
c)  4 adet fotoğraf ( 4,5 X 6 ebadında )   
d)  İşçi ve işçi ailelerinden İş ve İşçi Bulma Kurumundan alınacak belge,   
e)  Yurtdışında öğrenci olanlardan Milli Eğitim Bakanlığından alacakları belge,  
f)  İthalat ve İhracatçı ile belli bir meslek yazdıracaklardan (kasap vb. ) ilgili kuruluşlardan belge,   
g)  Reşit olmayanlar veya mahcurların kanuni temsilcilerinden muvafakatname,   

Bu türden pasaport almak veya temdit ettirmek için herhangi bir İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne  veya dış temsilciliklerimize başvurmak mümkündür. Ancak  nüfusa kayıtlı olduğu  İl’den başka bir yere müracaat edilmesi halinde tanzim süresi uzamaktadır.   
Boşanmalarda soyadı değiştiği takdirde pasaportun da değişmesi gerekmektedir.  
Şahıslar nüfus nakli yaptırmışlarsa ilgili bölüme açık nüfus bilgilerini ilgili hanelere eksiksiz olarak yazacaklardır.   
Bu pasaportların verilmesi için sürelerine göre alınacak harçlar 01.01.2000 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere;   

6 aya kadar olanlar  ..................23,260,000 - TL. 
1 yıl için olanlar .......................33.180.000 - TL. 
2 yıl için olanlar .......................55.960.000 - TL. 
3 yıl için olanlar .......................79.980.000 - TL.
3 yıldan 5 yıla kadar olanlar......113.340.000- TL.   
_____________________________________ 
Cüzdan bedeli ............................20.000.000. - TL
 

HUSUSİ PASAPORT

Bu pasaport, yasama görevinde bulunan eski üyeler, eski bakanlar ile birinci, ikinci  ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ve bu kadrolar karşılık gösterilmek veya  T.C. Emekli Sandığı  ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek süretiyle sözleşmile olarak çalıştırılan Devlet Memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.

Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir.

Büyükşehir Belediye Başkanları ili İl ve İlçe Belediye Başkanlarına, görevleri süresince Hususi Damgalı Pasaport verilir.

Hususi Damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir. Hususi Damgalı Pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı nevide pasaport verilmesi mümkündür.

Hususi Damgalı Pasaport alabilecek durummda bulunanların yanında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan kız çocukları ile yine yanında yaşayıp reşit bulunmayan erkek  çocuklarına da Hususi Damgalı Pasaport verilir veya bunlar baba veya annelerinin pasaportlarının refakat hanesine kaydedilir. Refakat hanesine kayıtlı bulunanlar, pasaport sahibi ile seyahat etmedikleri takdirde bu pasaportu kullanamazlar. Hususi Damgalı Pasaportlar  4 yıl süreli olarak İl Emniyet Müdürlüğü'nce verilmektedir.         


İstenilen belgeler

a)  Form dilekçe talep yazısı, ( İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğü’nden temin edilir).(Emekliler için.)
b)  Çalışanlar formunu çalışmış olduğu kurumundan kadro derecesini onaylattırmış şekilde alarak İl Emniyet Müdürlüğüne mürcaatta bulunacaklardır.           c) Emekli olan vatandaş Emekli Cüzdanı ve Fotokopisi ile birlikte müracaat edecektir.
d)  4  adet ( 4,5 x 6 ebadında) fotoğraf, (temditler için 3 adet),  
e)  Nüfus cüzdanının aslı veön ve arka yüz fotokopisi,  
f)  Reşit olmayanlar veya mahcurların kanuni temsilcilerinden muvafakatname, 
g) Anne Baba hakkından yararlanarak pasaport alan kız çocukları evlenip boşanmaları halinde, boşanma kararı, Nüfus Müdürlüğünden açıklamalı nüfus kayıt örneği alarak müracaat edeceklerdir.
h) Kız çocuğu evlenip kocası öldüğü takdirde ana-baba hakından istifade edemeyecektir. 
i) İlk eşinden istifade ile pasaport hakkı olan şahıs eşinin vefatından sonra, yeniden evelenip boşanırsa pasaport alma hakkı kalmamaktadır.
k) Eşinden dolayı pasaport müracaatında buluna şahıs, eşinin vefatı halinde nüfus müdürlüğünden açıklamalı nüfus kayıt örneği ile müracaatta bulunacaktır.
 

Cüzdan Bedeli.............................10.000.000 TL.

Online Hususi Pasaport Müracaat Formu-(Çalışan İçin) 
Online Hususi Pasaport Müracaat Formu-(Emekliler İçin) 

 

HİZMET PASAPORTU

Bu pasaport, diplomatik veya hususi damgalı pasaport verilmesi mümkün olmayan kimselere, Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile yurtdışına gönderildiklerinde veya yurtdışında vazifeye alındıklarında verilir.

Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlar ile Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere de aynı nevi Pasaport  Emniyet Genel Müdürlüğünce verilmektedir.  

İstenilen belgeler

a)  Bakanlık Onayı ve pasaport talep yazısı, üniversite mensuplarından YÖK yazısı,  
b)  Form dilekçe,  
c)  3 adet (4,5 X 6 ebadında) fotoğraf ( temditler için 2 adet),  
d)  Nüfus cüzdanı veya noterden tasdikli örneği,  
e)  Reşit olmayanların kanuni temsilcilerinin muvafakatnamesi istenir.

DİPLOMATİK PASAPORT

Bu pasaport, Dışişleri Bakanlığı ile yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti  Büyükelçilik ve Elçilikleri tarafından verilir.

Diplomatik Pasaportlar, muvakkat görev veya seyahat için gidenlere görevlerinin veya seyahatlerinin mahiyetine göre, bir seyahate mahsus olmak üzere veya azami  2 yıl için, daimi görevle gidenlere de azami 4 yıl için geçerli olmak üzere verilip, icabında aynı müddetle 3 defa temdit olunur.

Diplomatik Pasaportlar; TBMM üyelerine, TBMM üyesi olmayan Bakanlara, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi,Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genel Kurmay 1. ve 2. Başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcısına, Orgenerallere, Oramirallere, eski Cumhurbaşkanlarına, Yasama Meclisleri eski Başkanlarına, eski Başbakanlara, Dışişleri eski Bakanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Başbakanlık ve Bakanlık  Müsteşarları ile Diyanet İşleri Başkanına, Büyükelçilik ünvanı taşıyan Başbakan Müşavirleri  ile Başbakan Dışişleri Danışmanlarına, Dışişleri Bakanlığı Meslek Mensuplarına , Cumhurbaşkanlığı üst düzey görevlilerinden resmi bir görevle gönderilenlere, Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliklerinin nezdinde memur edilen müşavirlere, ateşelere ve muavinlerine, Hükümet adına ve Milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya Milletlerarası toplantılar, kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya Milletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenlere siyasi kuryelere verilir.

Diplomatik Pasaport alabilecek durumda bulunan veya alan kimselerin sıfat veya vazifeleri devam ettiği müddetçe, eşlerine dahi Diplomatik Pasaport verilmesi veya bunların eşlerinin pasaportlarının refakat hanesine kaydedilmesi mümkündür.

Diplomatik Pasaport alan kimselerin sıfat ve vazifeleri devam ettiği müddetçe yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan kız çocuklarına ve yine yanlarında yaşayıp, reşit bulunmayan erkek çocuklarına dahi Diplomatik Pasaport verilir  veya bunlar baba veya  annelerinin  pasaportlarının refakat hanesine kaydedilir.

Diplomatik Pasaportların refakat hanesine kayıtlı bulunanlar pasaport sahibi ile birlikte seyahat etmedikleri takdirde o pasaportu kullanamazlar.

Diplomatik Pasaportlarda, sahiplerine veya varsa refakat hanesine kayıtlı bulunanların birer adet fotoğraflarının pasaport üzerinde olması lazımdır.  
 
Diplomatik Pasaportlar hiçbir harç veya resme tabi değildir.  
 

ZAYİ, YIPRANMIŞ veVİZE REDDİ ALMIŞ  PASAPORT İŞLEMLERİ            
Bir pasaport kayıp edildiğinde; 
1- Dilekçe 
2- 4 adet Vesikalık Fotoğraf 
3- Nüfus Cüzdanı aslı, ön ve arka yüz fotokopisi 
4- Pasaport İstek Formu 
 
        Şahsın dilekçesine istinaden dosyası tetkik için arşivden çıkartılıp, Müracatı işleme alınarak pasaportunun kayıp nedeni makul bir nedene dayanıp dayanmadığı araştırıldıktan sonra Nüfus kütüğü İstanbul ise bilgisayar kayıt formları doldurularak kayıp pasaporta ait bilgiler, kötü niyetli kişilerce kullanılmasının önlenmesi için bilgisayara yüklenir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra şahsa yeni bir pasaport tanzim edilir. .  
        Nüfus kaydı İstanbul dışında başka bir il ise bu pasaport bilgileri o ile Teleks veya Faks ile bildirilerek aynı işlemi o il yapar. Cevap verdikten sonra pasaport tanzim edilerek talep yerine getirilir.  

Pasaport kayıp edildiğinde; 
1- Dilekçe 
2- 4 adet Vesikalık Fotoğraf 
3- Nüfus Cüzdanı aslı, ve ön arka yüz fotokopisi, 
4- Pasaport İstek Formu 

        Şahsın dosyaları arşivden çıkartılıp, normal müracaatı alınır ve işlemleri devam eder.

BU GİBİ DURUMLARDA, YURTDIŞI DOĞUMLU OLANLAR VE ANNE, BABA REFAKATİNDEN İPTAL EDİP YENİ PASAPORT ALACAK ŞAHISLAR VE K.K.T.C. VATANDAŞLARI BİZZAT İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ PASAPORT ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE MÜRACAATA BULUNACAKTIR. NORMAL VE TEMDİT İŞLEMLERİNDE İSE İKAMET ETTİĞİ İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE İSTENİLEN BELGELERLE BİRLİKTE MÜRACAATA BULUNACAKLARDIR

                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa