Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ     


DİDİM


DİDİM-YENİHİSAR

Didim antik Didyma kentinin bulunduğu ören yerinin sahil kesiminde gelişti. Altınkum denilen uzun ve geniş kumsalı, sığ denizi ile iç ve dış
Didim-Altınkum plajı. turizmin ilgi gösterdiği tatil merkezlerinden birisi. Aşırı yapılaşmadan nasibini aldı. Doğası pek yeşil olmayan Didim çok sayıda otelin yanına bir de yazlık konuk furyası eklenince eski sakin havasını biraz yitirdi.
Didim’e 15 km. uzaklıktaki Akbük sonradan gelişen tatil merkezi. Koy özellikle deniz sporları için uygun. Beş yıldızlıdan pansiyona kadar her nitelikte otel bulunan Akbük’ün plajı da ilgi çekiyor. Burada haremlik -selamlığı olan bir 5 yıldızlı otel de var.
Didim’de tatil sadece deniz, güneş, kumdan ibaret değil. Çevrede büyük bir tarihi zenginlik var. Bu nedenle Didim’de kalmasanız da yolunuz yakınlarından geçiyorsa mutlaka uğrayın. Antik Çağ’ın üç büyük kenti Priene, Didyma ve Miletos’u görmek için yolunuzda bir değişiklik yapmaya değer.

DIDYMAİON
Yenihisar’dan Didim’e giderken yolun sağında göreceğiniz Didymaion Apollon Tapınağı ülkemizdeki iyi korunmuş eserlerden biridir. Her
Didymaion Milet kentinin kutsal alanıydı. gün açık ve 08.00 - 19.30 arası gezilebiliyor. Oradan geçiyorsanız ve zamanınız azsa durup dışarıdan da bakabilirsiniz. İyisi mi elinizdeki kitabın serisinden yayınlanan Türkiye’nin Antik Kentleri kitabından bir tane edinin. Yol boyunca bir balıkçı barınağı ve Tavşanburnu Orman İçi Dinlenme Kampı’nı göreceksiniz. Yaz sıcaklarında biraz dinlenmek için uygun bir yer. Ama yemek de yemek isterseniz Apollon Tapınağı’nın karşısındaki lokantaları öneririz. Burada Aşık ve Kamacı adlı lokantalarda mola verebilirsiniz. Orta fiyatlı iyice lokantalardır. Lokantaların yan tarafındaki halen kullanılan cami eskiden kiliseydi, sonradan camiye çevrildi. Dikkatle baktığınızda hemen belli oluyor.
Didyma Apollon Tapınağında Medusa başı.Milet ilk İon kentlerinden bile eski tarihlidir. Biliciler (kahinler) kenti olarak ünlenmişti. Geleceklerini öğrenmek isteyenler, bir savaşa karar vermeden önce krallar, hep buraya gelirlerdi.
Didyma Milet kentinin kutsal yeriydi. İki yanında heykeller bulunan kutsal bir yolla Milet’e bağlanıyordu. 1863-1874 yılları arasında kutsal kentte kazılar yapan ingiliz Wood yol kenarındaki rahip, rahibe, kral, kraliçe ve yatan aslan heykellerini ülkesine götürdü. Brankhit denilen bu eserler halen British Museum’dadır. Araştırmalar ilk tapınağın MÖ. VIII. yy’ın sonlarında yapıldığını, MÖ. 560 yılında ise büyük bir tapınak haline getirildiğini gösteriyor. Milet’te sözettiğimiz Pers yıkımından Apollon Tapınağı
Didyma Apollon Tapınağı, antik dönem taş işçiliğinin en iyi örneklerini sergiliyor. da nasibini aldı. İskender’in MÖ. 334’de Persleri yenmesiyle bağımsızlığını kazanan kent tapınağı tekrar yaptı. Büyük tapınağın yapımı MÖ. III, ve II. yy. boyunca sürdü. Bir bölümü ancak Roma Dönemi’nde tamamlanabildi. MÖ. 300 yılında Suriye Kralı Seleukos Perslerin götürdüğü Apollon heykelini tapınağa hediye etmiştir. Efesli mimar Paionios ve Daphnis’in eskisinden daha büyük olarak yaptıkları tapınak Efes ve Sisam’dan sonra en büyük kutsal yapıydı.
Prof. Ekrem Akurgal çevrede bulunan parçalarla tapınağın bütünüyle ayağa kaldırılabileceğini söylüyor.

                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa