Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ     


Fethiye – Ölüdeniz arasında yer alan Kayaköy terkedilmiş bir Rum köyü. Aslına bakarsanız o kadar çok taşrum evi var ve kimisi o kadar iyi korunmuş ki burası daha çok aniden terkedilmiş bir yerleşim birimini andırıyor. Sanki bir doğal afet ya da doğa üstü bir şey gizemli bir biçimde buradaki herkesi havaya uçurmuş. Geniş ve dik bir sırtı neredeyse tamamen kaplayan evlerin tam karşısında geniş bir düzlük yer alıyor. Fethiye’yi geçip Ölüdeniz’e doğru kıvrılarak devam eden yolu izleyip Kayaköy’e kolayca ulaşabilirsiniz. Kayaköy’ün kurulu olduğu sırtın ova tarafına değil de denize doğru inişli çıkışlı bir trekking yapmayı göze alırsanız harika bir koy sizi bekliyor. Zeytin ormanları araından geçerek ulaşacağınız sahilde kendinizi ıssız bir adada hissedeceksiniz.


Ölüdeniz

Tüm batı ve güney Ege’nin en güzel ve en hareketli yerlerinden biri Ölüdeniz. Harika lagünü, sahil şeridi ve kendine özgü gece hayatıyla görmeye değer. Tabii bu saydıklarımızın çoğu birçok tatil beldesinde de bulunuyor. Burada olup da başka hiçbir ye
rde olmayan şey yamaç paraşütü. Ölüdeniz’e doğru kıvrılarak inerken havada birer kelebek gibi süzülen paraşütleri görmek gerçekten ilk bakışta şaşırtıyor insanı. Kumsalın hemen dibinden bailayarak bir anda yükseliveren 1800 metrelik Babadağ tüm dünyadan ve Türkiye’den yamaç paraşütü (paraglyding) pilotlarını çekiyor. Burada single atlayışlar yapabileceğiniz gibi sahilde ofisleri bulunan şirketlerin pilotları aracılığıyla tandem atlayışların (pilot ile birlikte yapılan turistik uçuşlar) keyfini çıkarabilirsiniz. Yamaç paraşütü ve Ölüdeniz ile ilgili pek yakında detaylı bir bölümü sitenizde bulacaksınız.


Kelebekler Vadisi
Ölüdeniz’in hemen yanıbaşında özgün bitki örtüsü ve deniziyle özellikle trekking yapmayı sevenlerin gözdesi Kelebekler Vadisi. Genellikle kampçıların uğradığı vadi, adı üzerinde denize açılan bir koy ve vadiden oluşuyor. Yok olma tehlikesi altındaki Kaplan Kelebeği’nin dünyada yaşayabildiği ender yerlerden olan Kelebekler Vadisi’nde kamp yapabilir ve kısa yürüyüşlerle çevreyi tanıma fırsatı bulabilirsiniz.Dikkat etmeniz gereken doğaya kesinlikle zarar vermeden buranın keyfini çıkarmak. Bölgenin ilerisinde bitişik koy olan Gemile koyu ve vadisi bulunuyor. Kelebekler Vadisi gezinizi burayı da görmeden sona erdirmeyin.


Gemile koyu
Burası da flora fauna açısından Kelebekler Vadisi ile aynı özellikleri taşıyor. Harika bir sahili ve sağlara doğru devan eden vadisinin dibinde bir de şelalesi var. Buraya ulaşmak için Kelebekler Vadisi’nin bir koy ötesine geçmelisiniz. Aracınınzı belli bir yerde bıraktıktan sonra yürüyerek vadiye inilebilirsiniz. Son derece ıssız bir yer olan Gemile’de bir iki küçük ev dışında hiçbir şey yok. Vadinin yükseldiği kısımda ise ilginç bir köy olan Faraly köyü bulunuyor.


Göcek
Fethiye’nin güneyindeki Ölüdeniz, Kayaköy, Kelebekler Vadisi ve Gemile Koyu’nun ardından şimdi sıra kuzeyde. Fethiye’nin bulunduğu ovaya Marmaris tarafından gelirken Ortaca ve Dalaman’dan sonra Göcek geçidinin ardından Göcek’e ve devamında Fethiye’ye ulaşırsınız. Geçitten denize doğru inerken güneşte pırıl pırıl parlayan koylar ve ardından küçücük
ve sakin bir kasaba olan Göcek. Genellikle yat turizminin ağırlıklı olarak yapıldığı Göcek’teki marinada her mevsim yerli ve yabancı tekneler demirliyor. Küçük bir çarşısı, Pazar günleri meyve sebze dışında köylü kadınların elinden çıkma örtü ve işlemelerin de satıldığı bir pazarı var. Sahil bölümünde ise daha çok yatlarla gelen turistlere yönelik restoran ve kafeler bulunuyor. Fethiye ve civarına yapacağınız bir gezi sırasında buraya uğrayıp en azından güzel bir yemek yiyebilirsiniz. Burayı beğenenler tekne ile bir iki günlük bir geziyi de düşünebilir.


                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa