Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ

 

MİLAS LABRANDA

Bodrum’a giderken hep içinden geçilip gidilen Milas’da bir mola vermeye ve antik dönemin bu önemli kentini görmeye ne dersiniz?
Milas’ın adı Karia kenti Mylasa’dan geliyor. Milas eski yapıları, düzgün kent yerleşimi ile güzel bir ilçe. Çevresi de tarihi zenginliklerle çevrili. Otomobilinizde bakım gerektiren bir arızanız varsa bölgede en uygun yer Milas’tır. Pazar günü bile tamirci bulabilirsiniz. Her türlü yedek parçayı temin etmeniz de olanaklı. Milas’ın 19 yy. evleri yanında halıları da dünyaca ünlü.
Hisarbaşı yöresinde temenos duvarları görülen bir tapınak kalıntısı vardır. Korints başlıklı sütunu bugün de ayaktadır. Kemerinin kilit taşı üzeri
Milas Gümüşkesen anıtı, Bodrum Mausoleion’un küçük bir örneğidir ve çok iyi korunmuş durumdadır. M.S. 2. yy’a tarihlenmektedir.ndeki çift Milas’ın 19. yüzyıl evleri .yüzlü balta motifinden dolayı yörede Baltalı Kapı olarak anılmaktadır. Burası kentin eski surlarından kalan tek izdir.
Milas-Ören yolu üzerinde kentin 5 km. güneyindeki Mutluca (Beçin) Köyü’ndeki Beçin Kalesi Bizans yapısıdır. Sonradan Menteşeoğulları döneminde onarım görmüş ve 1974 yılında da restore edilmiş. Güneyi surlarla çevrili kalede Bizans kilisesi, medrese, türbe ve cami var.
Gümüşkesen Anıtı MS. 2. yy’da yapılmış ve iyi korunmuş mezar anıtıdır. Bodrum’daki Mausoleion’un daha küçük bir örneğidir. Sodra Dağı eteğinde Gümüşlük semtindeki mezar anıtı yüksek bir kaide ve basamaklı bir çatıdan oluşmaktadır.
Çomakdağ süslemeli evleri, kadınların yaşmaklarına sardıkları kokulu çiçekler köyün ve köy yaşamının doğallığını çok güzel sergiliyor.


Çomakdağ (Latmos)
Milas antik yerleşimin en yoğun olduğu ilçemiz sayılıyor. Milas sınırları içinde irili ufaklı 27 kent kurulmuş tarihte. Bunların en önemlilerinden biri antik adıyla Latmos, şimdiki adıyla Çomakdağ’dır. Milas Tugla fabrikasının hemen yanından sola ayrılan yolla gidilen, bir bölümü asfalt olan yol Beşparmak dağlarına tırmanıyor. Çomakdağ Beşparmak dağlarına sırtını dayamış.
Çomakdağ evleri, dünle bugünü ustaca kaynaştıran mimari üslup taşıyor. Taştan yapılmış evlerde bacalar estetik görünüşüyle ilgi çekiyor. Baca tepelerinde yer alan yarım ay ya da kartal başı şeklindeki figürlere rastlanıyor. Antik yapılardaki akroterlerden esinlenmiş bacalara başka yerde rastlamak mümkün değil.
Kendi içine kapalı köy, gelenekleriyle yaşıyor. Düğünler dört gün sürüyor. Dibekte buğday dövülüyor, ovalarda atış yapılıyor, en iyi atışı yapana oğlak hediye ediliyor,kadınlar kendi aralarında eğleniyorlar, gelin alınıyor ve duvak günü yapılıyor.
Çomakdağa gitmişken köyde üretilen halis zeytinyağından alın mutlaka.

LABRAUNDA (LABRANDA)
Milas’ın kuzeyindeki Kocayayla’da (14 km.) bulunan Labranda Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentlerinden birisidir. Yolun toprak olduğunu ve çok toz kalktığını hatırlatalım ki camlarınızı önceden kapayın. Bu bozuk ve tozlu yolu katetmeye değer. Çam ve çınar ağaçları arasında, hemen her zaman tatlı bir esintiyle serinleyen havada çok güzel bir antik kent gezeceksiniz.
Labranda antik çağda bir kutsal yolla Mylasa’ya bağlıydı. MÖ. 5. yy’da kentte bir kutsal alan olduğu biliniyor. Güneydoğu ve güneyde bulunan iki giriş kapısı ayaktadır. Zeus Tapınağı, stoa, tapınağın güneyindeki büyük teras tuvarı, kült yemeklerinin yendiği andron, saray olduğu sanılan büyük yapılar, teras evleri kalıntıları görülebilmektedir. Kazılarda ortaya çıkarılan andron pencereli bir yapıdır ve Hellen döneminde pencere kullanıldığını kanıtlamaktadır. Kentte Roma Çağı yapıları da görülmektedir.
Labranda’ya çıkarken Kargıcak Köyü’ndeki kır lokantasında karnınızı doyurabilirsiniz. Saçta yapılan oğlak kavurması ile mis kokulu domatesle hazırlanan menemeni tavsiye ederiz. Ören yerinde tuvalet var ama su yok.


EUROMOS
Bafa Gölü’nü geçip Milas’a doğru gelirken yolun solunda göreceğiniz Euromos tabelasından girin, (Milas’a 12 km. kala) 1 km. içeride eskiden Mylasa ile birleşik olduğu belirlenen Euromos antik kenti
Labrandani göreceksiniz. İyi korunmuş durumdaki Zeus Tapınağı’nın cephesindeki 8 sütun ayaktadır. Sütunların diğerlerinin de ayağa kaldırılması mümkün. Sütunlar üzerindeki kitabelerde tapınağın yapımına para yardımında bulunanların isimleri yazılıdır. Etrafı zeytinlikle çevrili kentin tiyatrosunun beş sırası görülebiliyor. Tapınağın önünde açıklayıcı bir tabela göreceksiniz. Bir de tuvalet bulunuyor. Tapınağın Hadrian Döneminden sonra yapıldığı hesaplanmaktadır. Tapınağın karşısındaki (batı yönünde) yamaçları dolaşırsanız sur kalıntılarını görebilirsiniz

                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa