Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ  


     Ankara’ya 208 km uzaklıktaki Boğazköy/Alacahöyük Milli Parkı Çorum Sungurlu ilçe sınırları içindeki 2634 hektarlık ören yerine Ankara’dan Sungurlu’ya gidip, oradan Sungurlu-Çorum karayolunun 7. Km’sinden sağa dönüp 22 Km. ilerlendiğinde ulaşılır. Yol her mevsimde gidilebilecek kadar iyi sayılır. Ankara-Yozgat yolunu izleyerek de ulaşabilirsiniz. Hattusaş ile Yazılıkaya’nın arası 5 Km.Hattuşaş’ta Yazılıkaya açıkhava tapınağı.
Boğazköy’de 1906 yılında çivi yazısı tabletlerden oluşan krallık arşivinin bulunması ile Anadolu’nun eski uygarlıklarının en önemlilerinden biri aydınlandı. Hitit uygarlığı MÖ.13. yy’da Mısır ile birlikte dünyanın en büyük iki uygarlığından biriydi. Başkent Hattuşaş’ın kalıntıları Boğazkale Köyü’nün güneydoğusunda teras biçimindeki düzlükte ve dik kayalıkta yer almaktadır. Bölgede ele geçen buluntulardan ilk yerleşimin paleolitik çağda başladığı, asıl yerleşimin ise Eski Tunç Çağında (M.Ö. 3000-2500) olduğu anlaşılmaktadır.
Boğazköy’de bulunan en eski yazılı belge M.Ö. 18. yy’a aittir. Hattuşaş Hitit tarihi boyunca merkez olmayı sürdürmüştü. Ele geçen belgelerden kentin bir saldırı sonunda yıkıldığı anlaşıldı. Hitit Devletinin son bulmasından sonra kente Frigler yerleşmişti.
Boğazköy’de surlar, sur kapıları, Büyükkale’deki saray, arşiv binası ve mabet kalıntıları görülebilmektedir.
Boğazköy’ün 2 km kuzeydoğu sunda Hitit başkentinin dışında bir açık hava mabedi olan Yazılıkaya, Anadolu’nun bilinen ilk pantheonu (Bütün tanrı ve tanrıçaları) görülüyor. Yazılıkaya’da, doğal kayaların oluşturduğu büyük ve küçük oda denilen iki mekan bulunmaktadır. Burada Hititlerin kral, kraliçe, tanrı ve tanrıçalarının rölyefleri görülmektedir. 63 Tanrı rölyefi vardır.
Boğazkale Müzesi’nde ören yerindeki kazılarda bulunan eserlerin bir bölümü görebilirsiniz. (Diğerlerini Ankara’da Anadolu Uygarlıkları Müzesi’nde bulacaksınız.) Boğazkale’de lokanta ve otel bulunuyor, konaklamak isterseniz Sungurlu’yu tercih etmenizi öneririz. Çorum ve Yozgat’ta daha nitelikli oteller bulabilirsiniz.

Yazılıkaya Tapınağı

YazılıkayaHattuşaş örenyerinin 2 km. kuzeydoğusunda yer alan Yazılıkaya Tapınağı, önünde Hitit mimari özelliklerinin yansıtıldığı iki kaya odadan oluşmaktadır.

Yazılıkaya Tapınağı'nın kayalığa yapılmış olan bu odaları "Büyük Galeri" (A odası) ve "Küçük Galeri" (B
Odası) adıyla anılmaktadır.

Büyük Galeri'nin (A odası) batı duvarı tanrı kabartmalarıyla, doğu duvarı ise tanrıça kabartmalarıyla bezeli olup her iki duvardaki figürler, doğu ve batı duvarlarının kuzey duvarı ile birleştiği ana sahnenin yer aldığı kısma doğru yönelmektedir. Tanrıların genel olarak sivri bir külâhı, belden kuşaklı kısa bir elbisesi, kalkık
burunlu papuçları ile küpeleri vardır. Çoğu zaman kıvrık bir kılıç ya da topuz taşırlar. Tanrıçaların hepsi uzun bir etek giyer, başlarında silindir biçimli bir başlık vardır. Doğu ve batı duvarının birleştiği kuzey duvarında, ana sahneyi oluşturan baş tanrılar yer almaktadır. Burada dağ tanrıları üzerinde duran Hava tanrısı Teşup ve karısı tanrıça Hepatu ile arkasında oğulları Şarruma ve çift başlı kartal yer almaktadır. Kral IV. Tuthalia'nın kabartması ise doğu duvarda yer almakta olup, galerinin en büyük kabartmasıdır.

Ayrı bir girişi bulunan Küçük Galeri'yi (B odası) girişin iki yanında bulunan aslan başlı, insan gövdeli kanatlı cinler korumaktadır. B odasının batı duvarında sağa doğru sıralanan oniki tanrı, doğu duvarında ise Kılıç Tanrısı ile Tanrı Şarruma ve himayesindeki kral IV. Tuthalia yer almaktadır. Bu kısımda iyi korunmuş kabartmalar dışında kayaya oyulmuş üç adet niş bulunmakta olup, bu nişlere bir takım hediyelerin veya Hitit kral ailesinin ölü küllerinin saklandığı kapların konulduğu düşünülmektedir


                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa