Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ


KASTAMONU

Safranbolu’ya kadar gelmişken Kastamonu’ya uğrayabilirsiniz bir keresinde. İstanbul-Gerede-Karabük-Safranbolu-Araç Kastamonu yolu izleniyor bunun için. İsteyenler devam edip Karadeniz kıyılarına ulaşabilirler. Ankara yönünden gelenler Çankırı-Ilgaz üzerinden Kastamonu’ya ulaşacaklar. İstanbul-Kastamonu 499 km, Ankara-Kastamonu ise 235 km. Ankara’dan gelenler Ilgaz Dağı’nı aşarak gelecekleri için normal hızda 3 saate yakın sürecektir yolculukları.
Kastamonu karadeniz sahilindeki Abana, İnebolu, Cide, Doğanyurt, Çatalzeytin gibi sahil yerleşimleri ile turizmle çok önceden tanışıyor. Ama yeni gelişmeye başlayan dağ ve kış turizmi aktivitelerine olanak tanıyan ve turizme yeni açılmaya başlayan Azdavay, Pınarbaşı gibi ilçeleri de bulunuyor. Bir başka deyişle daha çok iç turizm yapılan Karadeniz sahiline doğru giderken, trekking ve doğa turizmi meraklıları için görülebilecek çok yer var yol üzerinde.

Kastamonu çok eski bir yerleşim. M.Ö. 18. yüzyılda Gaslar’ın yurdu olduğu biliniyor. Sonraları Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Pontus Rumları, Roma ve Bizans egemenliklerini tanımış. Roma döneminde kurulan Paflagonia’nın merkezi Pompeipolis bugünkü Taşköprü ilçesinin bulunduğu yerdi. Bugün höyüğü görülebiliyor.
Kastamonu’ya girdiğinizde yapılabilecek ilk şey kaleye çıkmak olmalı? İyi durumdaki kaleden şehrin bütününü iyice bir seyredebilir, planı hakkında fikir edinirsiniz. Kaleye çıkan yol üzerinde göreceğiniz Safranbolu Evleri tarzı yapılardan oluşan mahallede yol kenarında evlerde yapılan elişleri, dokumalar ve çeşitli yöresel hediyelik eşyalar satanları göreceksiniz. Biraz pazarlık da ederseniz uygun fiyata güzel şeyler alabilirsiniz.
Kaleden göreceğiniz gibi kent ortasından geçen dereyle ikiye ayrılıyor. Kentin içinde dolaştığınızda da geçmişi yansıtan Kastamonu evleri göreceksiniz. Zamanında zengin bir kent olduğunu, göreceğiniz eski konaklardan anlayacaksınız. Bu konaklardan biri, Sirkeli Konağı valilikçe satın alınarak restore edilmeye başlandı.Halen kullanılan Hükümet Konağı da tarihi yapılardan. Dileriz yokolup gitmeden diğerlerine de el atılır.
Kastamonu Valiliği önündeki Şehit Şerife Bacı Anıtı, hem heykel fakiri Türkiye’nin yüz aklarından biri olması, hem de anıta adını veren Şerife Bacı öyküsü nedeniyle mutlaka ziyaret edilmeli. Öykü şöyle: 1921,22 kışı çok sert geçti. İnsanın içini bile donduran soğuğa rağmen İnebolu’dan Ankara’ya cephane taşıyan kafilede bulunanlardan Şerife Bacı, tipi altında şehrin kapısı sayılan Kışlaönü’ne kadar gelebildi. Cephaneleri askerlerimize teslim etmesine çok az mesafe kalmasına karşın, kağnısının üzerinde donarak şehit oldu. Onu bulduklarında, üzerindeki buz kesmiş yorganı kaldıranlar bir ağlama sesi duydular. Top gülleleri arasında, çulların arasında gizlenmiş kundakta bir bebeğin sesiydi bu. Annesi ölmüş, o yaşıyordu.

Kastamonu Arkeoloji Müzesi, şehir merkezinde gezilebilir. 1925 yılında kente gelip Şapka ve Kıyafet devrimi’ni başlatan Atatürk’ün fotoğrafları, müzenin bir parçasını oluşturuyor.
Kastamonu yakın çevresi
Kastamonu çevresi yeşillik, çoğu alanı ormanlarla kaplı ama Ilgaz dağı dışında bu özellikleri ile turizme pek açılamamış. Siz çevreyi iyice bir gezip yörede turizmin öncülerinden olabilirsiniz.
Kent merkezinden 20 km’lik kısa bir yolla Ilgaz’a çıkmalısınız mutlaka. Kastamonu Ankara karayolunun 20. km’sinden ayrılan 1 km’lik asfalt yol, kayak merkezine ve otellere ulaştırıyor.
Burada yeniden yapılarak hizmete açılan Ilgaz Dağbaşı Otel ve kayak tesisleriyle, eski Beden Terbiyesi Tesislerinin Bayındır ve Kastomonu Holding tarafından düzenlenmesiyle açılan Ilgaz Kayak Evi bulunuyor. Ilgaz Dağı Milli Parkı’nın kuzey bölümünde yer alan ve Ilgaz ilçesi yakınlarındaki kayak merkezinden daha mütevazi tesislere sahip bir doğa harikası, burası. Kar zamanı dışında da doğa yürüyüşleri için çok güzel parkurlar var. Yeni otellerin yöneticileri dağı ve tesislerini tanıtmak için yoğun çaba harcıyorlar. Merkezde 250 metrelik bir babylift bulunuyor.
Trekking düzenleyen seyahat acentaları da yavaş yavaş bölgeyle ilgilenmeye başladılar. Çevrede gezip dolaştığınızda yakın bir gelecekte çok ilgi göreceğini kabul edeceksiniz. ( Dağbaşı Otel için Gezi/Türkiye’nin Bütün Otelleri kitabına bakınız.)

Ilgaz Dağbaşı Otel: 366. 231 56 33
Kayakevi Otel: Tel. 366. 231 56 36
Pınarbaşı
Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesi, tarihi milyon yılla ifade edilen Ilgarini mağarası ve Küre dağlarının üzerinde yer alan ve müthiş etkileyici Valla Kanyonu ve Ilıca köyündeki olağanüstü şelalesi ile turizmde hızlı bir atak yapmaya hazırlanıyor. Valla kanyonuna gidebilmek için rehber almak gerekiyor. Bunun için de İl Turizm Müdürlüğü’ne (Tel: o.366.212 01 62) önceden başvurulmalı. Kanyona kendi başınıza gitmeniz hem tehlikeli hem de yasak.
Kastamonu’dan sahile doğru yönelmeden önce 41 km’lik bir yol daha göze almanızı öneriyoruz. Taşköprü’ye kadar uzanırsanız ilçede ve çevrede görülebilecek çok şey var. Taşköprü de adını aldığı köprünün de bulunduğu dere ile bölünüyor. Eski evleri, çarşısı ile hoş bir kasaba göreceksiniz. En popüler yemeği tandır. Acıktıysanız tavsiye ederiz, güzel yapıyorlar.
Taşköprü’ye kadar geldiniz nasılsa, hemen dönmek yerine çevreyi dolaşın deriz. İlçenin hemen kenarından başlayan dağlara doğru tırmanmaya başlayabilirsiniz. Yollar kısmen asfalt, kısmen toprak. Kış aylarında değilseniz asfalt olmayan yollar da idare eder. Kışın denemeyin, deriz. Tabela bulamayacağınız için ilçede sorarak Eledağı’na doğru tırmanmaya başlayın. Daha iyi ve köyleri görerek gitmek için Köçekli yolunu bulup izleyin. Sizi Kavakbelen diye güzel bir piknik yerine götürüyoruz. Yolda Alısaray Köyünü 14 km. geçince sola döneceksiniz. 8 km.devam ettiğinizde bir çayın üzerinden geçeceksiniz (tabii köprüden), Hemdille, Paşaköy’ü geçip Arıgören (Hacı Ali) köyüne varacaksınız. Yol boyunca orman giderek güzelleşiyor. Şimdi bulunduğunuz yerin yüksekliği 1000 metreye yakın. Çepeçevre orman. Köylülere sorarsanız size gösterirler Kavakbelen’i. Çevre kızılcık ağaçları ile çevrili. Mevsimindeyse serbestçe toplayabilirsiniz. Kızılcıkların arasında buz gibi suyu olan pınar ve piknik masası sizi bekliyor. Belki duymuşsunuzdur, Kastamonulular orman yoluna Dikkat taş düşebülür, ayı çıkabülür diye yazmışlar, diye anlatılır. Bu işin şakası tabii. Siz rahatça ve keyifle pikniğinize başlayabilirsiniz. İçeceklerinizi pınarın yalağına koyun on dakika sonra buz gibi olur.
Karadeniz sahiline çıkmak için yeniden Kastamonu’ya dönüp, şehir merkezine girmeden İnebolu-Abana yoluna döneceksiniz. Orman içinden, virajlı ama geniş asfalt yol 110 km. sonra sizi sahile ulaştıracak.
Abana, İnebolu, Cide, Çatalzeytin gibi şirin Karadeniz ilçeleri önünüzde sıralanmaya başladı. İster doğuya, ister batıya doğru siz seçin yolunuzu. Tabii Karadeniz sayfalarımızı inceleyerek.

                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa