Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ


Türkiye’nin zengin tarihi mirasını anlamanın en iyi yolu turizmde pek adı geçmeyen yerlere uğramaktan geçiyor.
Selçuklu ve Osmanlı kültürünün eserlerini görün.

SİVAS
Turizm açısından hiç de popüler sayılmayan Sivas’a uğrayın da Selçuklu ve Osmanlı kültürünün ne kadar çok ve önemli eserinin bulunduğunu görün bir.
Cumhuriyetten hemen sonra yapılan araştırmalar yörede ilk yerleşimin Neolitik Dönem’de olduğunu ortaya koymuştur. Çevredeki höyüklerde yapılan araştırmalarda bu döneme ait buluntular ele geçmiştir. Yazılı kaynaklar da İ.Ö. 2000 yılına kadar gitmektedir. Bu dönemde Hitit uygarlığına ait yerleşimin ortaya çıkarılması bir çok bilgi kazandırmıştır. Kent daha sonraları Roma, Bizans, Selçuklu dönemlerini yaşadı.

Cumhuriyet öncesinde Mustafa Kemal ve milli kurtuluşçuların Erzurum’dan sonra ikinci kongreyi topladıkları kentti Sivas. Türkiye’nin tarihindeki en önemli siyasi kararların alındığı toplantılardan biri olan Sivas Kongresi 4 Eylül 1919’da açıldı. Kongrenin toplandığı yer bugün Sivas Lisesi binasıdır. Kongrenin yapıldığı ve Mustafa Kemal’in 3,5 ay kadar kaldığı odalar 1928 yılında müze olarak düzenlenmiştir. Her yıl 4 Eylül’de ziyaretçilere açılan müze diğer zamanlarda özel izinle gezilebilmektedir.
Toprak Tepe’deki Sivas Kalesinin yapılış tarihi belirlenememiş, ancak Bizans İmparatoru Justinianus zamanında yapıldığı ve Danişmentoğulları zamanında iki kez onarım gördüğü biliniyor. 1400 yılında Timur ordularınca tamamen yıkılan kalenin ancak izleri günümüze ulaşabildi. 4 Eylül Parkı olarak düzenlenen tepede bu izleri görebilir, gazinosundan kenti seyredebilirsiniz.

Kent merkezindeki Ulu Cami (1197) 1955’de onarıldı. İlginç bir cami de Osmanpaşa Caddesi’ndeki Kilise Camisidir. Burada bulunan kilise 1584 yılında camiye çevrilmiştir. Kale Mahallesi’nde Kale Camisi (1574), Kadı Burhanettin Türbesi yıkıldığı için yerine modern türbe yapıldı, İzzettin Keykavus Türbesi (1217’de yapıldı, 1933’de onarıldı) görülebilir.
Sivas Müzesi Gök Medrese’de açılmış, 1968’de Büruciye Medresesi’ne (Kale mahallesinde) taşınmıştır. Arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği üç salonu vardır. Ön yüzü ve minareleri sağlam kalabilen Çifte Minare (1271, Kale mahallesi) de açık hava müzesi olarak düzenlenmiştir. Ali Baba mahallesinde de İsmet İnönü Etnografya Müzesi bulunmaktadır. İnönü’nün çocukken oturduğu evdir.
Sivas kongresi’nin toplandığı bina ve Atatürk’ün kaldığı odalar Müzeye dönüştürüldü.
Diğer eserler arasında Gök Medrese (1271, 4 Eylül Parkı yanı), Güdük Minare (1347, Güdük Minare mahallesi), Behrampaşa Hanı (1573, Atatürk Caddesi), Ali Baba Camisi (1786), Ali Ağa Camisi (1580, Hükümet Meydanı), Abdulvahap Gazi Türbesi (1497, Kılavuz mahallesi), Ahi Emir Ahmet Türbesi (1319, Tokmakkapı mahallesi), Seyyit Paşa Camisi (1819, Atatürk Caddesi), Şeyh Çoban Türbesi (1370, Çayırağzı mahallesi), Şemsettin Sivasi Türbesi (1600, Meydan Camisi bahçesinde) sayılabilir.
Sivas çevresinde çok sayıda şifalı kaplıca bulunmaktadır: Şarkışla’ya 21 km. uzaklıktaki Akçakışla Bucağı Alaman Köyü Kaplıcası, Kangal’ın 14 km. kuzeyinde Balıklı Çermik, Suşehri’nin 10 km. ilerisinde Çermik ve Yıldızeli’ne 10 km. uzaklıktaki Sıcak Çermik başlıcalarıdır.


                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa