Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ

 

AMASRA
Çok güzel bir dağ manzarası eşliğinde Bartın’a oradan kuzeydoğuya yönelerek Amasra’ya ulaşılıyor.Tarihi limanın Direkli bölümü, Bizans kalıntılarından
Amasra sadece Karadeniz’in değil, Türkiye’nin en güzel tatil beldelerinden biri.
Tarihi M.Ö. 2000’li yıllara uzanan Amasra, M.Ö. 3. yüzyıla kadar Esamos olarak anılmış. M.Ö. 4. yüzyılda Tiran Densy’nin dul eşi Amatris burada kendi adını taşıyan bir kent kurarak bağımsız kraliçelik yaptı. 1460’da karadan ve denizden kuşatarak fethettiği Amasra’yı tepeden seyreden Fatih Sultan Mehmet yanındaki LalasınaBurası Çeşm’i Cihan mı ola diye sormuş. Gerçekten de iki koy üzerine bir yarım ada olarak uzanan Amasra’ya tepeden baktığınızda siz de dünyanın gözlerini göreceksiniz. Bu eşsiz doğa güzelliği, ılıman yaz mevsimi, çevre koyları ve ağaçtan yapılma hatıra eşyaları ile ünlü Amasra’da gecelemek için uygun küçük otel ve pansiyonrlar bulabilirsiniz.
Kent gezisine müzeden başlamalı. Kent girişindeki ilk koyun kenarındaki müzede tarihi kentten arkeolojik buluntular ve etnografik eserler sergileniyor.
İkinci durağınız çarşı. Tahta gereçlerin ve oyuncakların satıldığı çarşıdan dostlarınız için bir hediye alıp Kaleye tırmanıyorsunuz. Ardından da tarihi yarımadaya geçiyorsunuz. Roma dönemi kalıntıları çevreye dağılmış durumda. Çok görkemli bir antik geçmişi olan Amasra’nın ne yazık ki bugüne kalan kalıntıları çok iyi durumda değil.
Amasra çevresinde denize girmek için çok uygun plajlar da var. Çakraz, Bozköy ve Akkonak bunlardan birkaçı. Amasra aynı zamanda bir balıkçı kasabası. İskeleye yanaşan balıkçı motorlarından çıkan taze karadeniz balıkları, mevsimine göre iskeledeki lokantalarda hazırlanıyor ve masaya getiriliyor. Canlı Balık, Çeşmi Cihan ya da Çınar restoranlarından birine oturup, balıkçı tezgahlarında gözünüze kestirdiğiniz bir balığı ısmarlayın. Yanında midye tava ve salata olsun. Salata porsiyonunun büyüklüğü sizi korkutmasın. Öylesine lezzetli ki, balığın yanında hızla tükeniyor.

Fatih Sultan ın Çeşmi Cihan ı
Bartın üzerinden Karadeniz in kıyıya paralel uzanan sıradağlarının heybetiyle kısa bir tanışmadan sonra görkemli bir şekilde ve aniden karşınıza çıkan Amasra, zorlar sizi durmaya, kendisini doyasıya seyrettirmek için. Fatih in bu yöreyi ilk gördüğünde söylediği Çeşmi cihan (Dünyanın Gözleri ) deyişini anımsarsınız hemencecik. Sonra yavaşça hareket edip ağır ağır aşağıya doğru inerken , denizle barışıklığını parça parça gösterir kent. Birden sağ yanınızdaki vadide görürsünüz Kömür İşletmesinin hem şehre , hem denize ve hem de tarihe karşı açtığı kirletme ve yoketme savaşını.
Amasra nın ilk kuruluşu MÖ 2000 yıllarında, adı Esamos. M.Ö. 4.yy da Kraliçesinin adını alır, Amastrist. . Cromna nın (Kurucaşile çevresi) yanında önemli bir ticaret merkezi. Köle ve kıymetli maden ticareti yapılıyor. Denizci halk Akhalar ve torunları Kafkasları yağmalayıp, şehirlerine taşırlar.7000 hanelik bir kent olur Amastrist. Tarih boyunca hep önemini korur.
Osmanlının Karadeniz deki mekteb-i bahriyesi burada açılır. Aynı bina şimdilerde müze. Bir kıymet bilen geldiğinde Türkiye nin önemli müzelerinden biri olmaya da aday. Çünkü tarih, hala Amasra nın bir iki metre altında yatıyor, Söylendiğine göre işte bu nedenle yarım metreden çok temel bile kazdırılmıyor Amasra da. Müze de iki yanda ıki ayrı tarih sergileniyor. Tek Katlı müzenin sağ tarafı Antik dönem buluntulları. Hemen hepsi bina temelleri kazılırken bulunmuş. Kimbilir daha başka neler yatıyor bu küçük ilçe toprağının altında. Binanın sol bölümünde Osmanlı eserleri sergileniyor. Sergilenemeyen birçok eser ise üst kattaki depoda korunuyormuş. Binanın bahçesinde de kimi buluntular sergileniyor. Amasra müzesi görülmesi gerekli bir müze.
Amasra, küçük bir Karadeniz kasabası. Eski gücünü unutmuş ama güzelliğini yaşamaya devam ediyor. Plajları, her mevsim bulabileceğiniz balıkları, rahat ve temiz otelleri ve artık turist konuk etmeye alışmış halkı il e. Çarşısında tahta gereçler ve oyuncaklar satılıyor. Kendinize ve dostlarınıza hediye alabilirsiniz. Sonra Kaleyi gezebilirsiniz. Denize girmek için çevrede güzel plajlar var. Bozköy, Akkonak plajları güzel. Amasra dan doğuya doğru 15 km. yol alınca Çakraz a ulaşırsınız, buranın plajı yörenin en güzellerinden biri.
Amasra turizm dışında bir balıkçı kasabası da. İskeleye yanaşan balıkçı motorlarının getirdiği taze balıkları İskele çevresindeki lokantalarda tadabilirsiniz. Midye de bol.

Telefon Kodu: 378
Nasıl Gidilir :
Gerede üzerinden Safranbolu ya, oradan da Bartın yoluyla sahili buluyorsunuz. Sahile gelmeden sola Bartın a, sağa Amasra ya dönülüyor. Bartın-Amasra arası 14 km.
Acelesi olmayan, otoyolu da sevmeyen İstanbullular otomobille biraz uzun, biraz bozuk bir güzergahı seçebilirler. Adapazarı kavşağından Karusu sahiline çıkıp kıyı kıyı Kocaali, Akçakoca, Alaplı, Ereğli, Zonguldak, Bartın ı geçerek Amasra ya ulaşabilirler. Biraz meşakkatli ama çok yeri, güzel sahilleri görmüş olursunuz. ( Bu yolu kışın tavsiye etmiyoruz. )
Nerede Kalınır:
Büyük otel yok. Küçük oteller ve çok sayıda pansiyon var. Odanızı görerek ve pazarlık ederek seçin kalacağınız yeri.

                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa