Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ


MAÇKA’DAN RİZE’YE

Maçka’ya geri dönüyoruz 22 km. uzaklıktaki Şolma yaylasına kısaca uğrayalım. 1300 metre yükseklikteki bu yayla, geniş ormanlar içindeMaçka Sümela yolu üzerinde şelale. yemyeşil çayırlar ve kır çiçekleri ile bezenmiş yöre halkı tarafından çok kullanılan bir mesire yeri. Rize yönüne, sahil şeridine çıkıyoruz. 11 km. ilerimizde Yomra’yı, 6 km. sonra Arsin’i geçiyoruz. Bu sahil, denize girebileceğimiz doğal plajlarla kaplı.
12 km. ilerleyince Araklı’ya varıyoruz. Buranın Yılantaş Yaylası turizm asından önem kazanmaya başlamış. Doğu çıkışındaki Akasyalar Plajı’nda kamp yapabileceğimiz tesis var.
Araklı-Sürmene arası 6 kilometre. Sürmene’nin tarihi M.Ö. 5 yüzyıla kadar uzanıyor. Bıçakları ile meşhur bir ilçemiz. Doğusunda bulunan Memişağa Konağı yöre mimarisinin en güzel taş ve tahta işçiliğinin örneklerini sergiliyor. Çarşı içinde daha bir çok eski konak görülebilir.
Sürmene’nin bıçakları meşhur dedik ama son zamanlarda bir de Meyveş Ninesi meşhur oldu. Eski konakların, çaylıkların arasından tarihi kaleyi geçerek yapılacak 20 dakikalık bir yolculukla Meyveş Nenenin köyüne ulaşılıyor. Meyveş Nene de kim, demeyin. Ufocular bizim Karadenizli nenenin uzaylı olduğuna inanıyorlar. 165 Yaşında öldüğü söylenen ve ilginç bir kişi olan nene için bir de anıt mezar yapmak istiyorlar. Yolu kime sorsanız gösterir.
Sürmene’den 5 km. sonraki Çamburnu güzel bir piknik ve kamp alanı, biraz ilerisindeki tersanede de küçük gemiler ve feribot yapılmakta.
13 km.’lik sahil yolu ile Of’a geliyoruz. Of sahillerinde denize girebileceğimiz uygun yer pek çok.


                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa