Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ


       Sumela Manastiri, Trabzon`un Macka ilcesi sinirlari icerisinde kalmakta. Macka ilce merkezine 12 kilometre uzaklikta ve dolmuslar her zaman manastira kadar rahatca goturuyor.
Manastira giden yol zaten insani cennetteymis gibi bir hisle kapliyor, heryer yemyesil, dag manzaralari harika, yaylalar ve yuksek tepelerdeki yayla evleri insani sasirtiyor. Alp daglarini andiran mukemmel karli daglarin fotografini cekmemek buyuk hata olur..Yaniniza fotograf makinenizi almadan asla seyahate cikmayin derim.
Sumela Manastiri, epey yuksek bir noktada. Minibusler sizi dere kenarinda birakiyor. Dere kenari diyorum ama bu dereye dikkat etmenizi tavsiye ediyorum. Ben hic cekinmeden kana kana su ictim bu dereden, cunku taa daglardan gelen tertemiz bir su bu. Serinlemek icin cok uygun bir yer.
Neyse simdi sirada manastira tirmanma zamani geliyor. ilginc bir patika sizi bekliyor..bu patika zikzaklar cizerek sizi bir saat gibi bir surede tepeye cikartiyor. Manastira ciktiginizda eminim benim gibi nefes nefese kalmis olacaksiniz. Onemli degil bu yorgunluk cunku butun yorgunlugunuza degecek bir yere varacaksiniz sonucta..
Oncelikle manastira girmeden once arkanizi bir donup karsi daglara bakmanizi tavsiye ediyorum. O manzara zaten ozgurluk duygunuzu percinleyecek. Yukseklerden o manzara bir baska guzel oluyor cunku. Ben daha manastirin resimlerini cekmeden yarim rulo filmimi o dag manzaralarinda bitirmistim bile...

Gelelim Manastira artik..Sumela Manastiri, I.S.3.cu yuzyilda insa edilmis bir manastirdir. Burada gorevli rahipler asagiya fazla inmez ve vakitlerini dua ederek gecirmekteydiler. Erzak ve gida ihtiyaclari buradan asagiya sarkittiklari asansor sistemi mekanizma ile dere kenarindan verilmekteydi.
Gecen yuzyilda burada yasayan Ermeni rahipler tarafindan manastir olarak kullanilmaya devam edilmistir. SOn yuzyildaki Ermeni olaylari sirasinda burada da silah saklanildigi ortaya cikinca manastir kapatilmis ve bir donem sessizlige burunmustur. O donemde icerdeki mukemmel resimler yipranmis, burayi gecici ikamet yeri olarak kullanan cobanlar tarafindan tahrip edilen kilisenin buyuk bolumu daha sonra muze olarak acilinca restore edilerek eski orjinal haline getirilmeye calisilmistir.
Bugunlerde restorasyonda son noktalara gelinmis ve turistik anlamda ulkemizin candamarlarindan biri olan Sumela Manastiri turistlerin hizmetine sunulmustur.
1989 yilinda manastir civarinda kalacak otel, motel hic yokken, 1998 yilinda gittigimde bircok motel ve pansiyonun acilmis olmasi cok hosuma gitmisti..Oteller genelde temiz ve kahvalti dahil. Sabah tertemiz havada yapilan kahvaltinin tadina doyum olmuyor. Trabzon ekmegi istemeyi unutmayin.

                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa