Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ


GALATA KULESİ

Öncesi ve sonrası olmayan şehirler vardır, jenerasyondan jenerasyona insanları güzellikleri ve ihtişamlarıyla büyülerler, efsaneleri insanlık boyunca dilden dile dolaşır. Ve şehirlerin kendilerinden bile daha ünlü yerleri vardır. Küçük olsalar bile geçmiş yüzyılların büyük izlerini taşırlar. Galata bö
yle bir yerdir. İki imparatorluğun baş kenti İstanbul'da nereye bakarsanız bakın, tarihin hangi sayfasına dönerseniz dönün, herseferinde "Evet, yine benim" der. Halen daha İstanbul'da yaşayan insanlar bile Galata'ya hayranlık ve merakla bakarlar. Galata batı Akdeniz'i ve hatta Atlantik'i temsil eder buraya ait değildir. Bizanslılar ona Pera diyorlardı, "Karşı Kıyı" anlamında, ve Osmanlılar antik ismini kullandılar "Galata" : ya italyancadaki calata'dan gelir "adımların sokakaları" ya da galactos'dan, süt. Galata Venetian ticaret kolonisinin eviydi ve Bizanslılar onlara pek güvenmiyordu. 1185'de bu güvensizlik düşmanlığa dönüştü ve Constantinapolis halkıyla aralarında bir savaş başladı. 1204'de Venice Cumhuriyeti intikamını 4. Haçlı seferi sırasında COnstantinapole'den aldı. Latin hakimiyetinde yarım yüzyıl kalan Constantinople Paleologan hanedanının zaferinden sonra yeniden düzenlendi. Venetianslıların yerine Peralılara ayrıcalıklar tanındı. Galata kendisini denizden ayıran şimdi Şişhane ve Tünel'de yer alan dıvarlarıyla ayrılır. Türk Hükümdarı II. Mehmet'in hükümdarlığı boyunca ilk kez bu duvarların arkasında yerleşim başladı.

19.yy'da, burası İstnabul'un finans merkezi olmuştur, Bankalar Caddesi neo- renaissance binalar boyunca, doğu ve Bizans stili ile karışık birşekilde uzanır gider. Burada yaşayan insanların ortal dili 19.yy'a kadare italyancaydı, sonra onun yerini fransızca alınca gazeteler, tiyatrolar ve Pera'nın tüm yaşamı değişti.

Burası mercanların ve denizcilerin yeriydi ve 1853'de Kırım Savaşı boyunca Galata'da gruplar oluştu. Burada ilk kez Osmanlılar tarafından ilk modern belediyelik kuruldu, böylece sokakların temizliği sağlanmış oldu. Bugün artık Galata'nın katolik kilisesini kullanan İtalyanlar'dan daha çok Türkler vardır.

                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa