Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ


Çinisi, balığı ve kültürü ile ünlü İznik...

İznik, bir günde, bir haftada gezilip görülecek, bitecek bir yer değil.
Konumu, fauna ve florası, mimarisi, el sanatları, türbeleri, tarihi eserleri ile büyüleyici güzellikler taşıyor. Bütün bunlara tertemiz göl havasını, dinlendirici yeşilini ve leziz su ürünlerini eklerseniz, iznik'e gitmek için sayısız bir neden bulabilirsiniz.
İznik'e özel aracınızla gitmek istiyorsanız, Çamlıca otoyol gişelerinden girip, Bayramoğlu, Darıca sapağından ayrılarak Eskihisar feribot iskelesine ulaşırsınız. Topçular geçişi 40 dakika sürüyor. Yalova'dan sonra yeni şerit ilavesiyle ferahlayan rampayı tırmanınca Orhangazi'ye ulaşıyorsunuz.
Şehir merke
zindenki trafik ışıklarından İznik tabelası yönüne dönünce, sağı solu zeyytin ağaçları ile kaplı 41 kilometre büyüklüğündeki göle paralel düzgün devam eden asfalt yol ile İznik'e geliyorsunuz.Aynı yolda Organgazi-İznik arasında çalışan minübüsler de sefer yapıyor.iznik'in her yeri araçla gezmeye müsait yollara sahip. Yine de tarihi kentin keyfi, yürüyerek çıkıyor.

İznik'in görkemli çinileri...

İznik Gölü kıyısında turistik tesisler yoluna sapınca kentten ayrı bambaşka bir atmosfer içine giriyorsunuz. Sahil düzenleme çalışmalarıyla oluşturulan yürüyüş ve gezi alanlarınınyer aldığı sakin bölümde zengin bitki dokusu
, salkım söğüt ağaçları dikkat çekiyor.
Göl Manzaralı Burcum Motel, kaloriferli 25 odası ve suit daireleri ile yılboıyu hizmet veriyor.
Tesislerarasında restoran ve çay bahçelerinin yer aldğı kıyı bandında bir başka konaklama imkanı da Çamlık Motel'de bulunuyor. Çam ağaçlı bölgede 33 odasıyla açık kapalı bölümlerde restoran hizmeti veren motel, sizleri bekliyor.

İznik gezinizde alacaklarınızın başında tabii ki çini geliyor. Birkaç parça çini almak isterseniz, Yeşil Cami çevresinde bulunan satış dükkanları, İznik motif ve renklerine sadık kalınarak Kütahya'daki atölyelerde yaptırılan tabak, şekerlik, vazo, biblo ve benzeri çeşitleri beğ
eninize sunuluyor. Bölgede ayrıca zeytin çeşitlerini almak da mümkün. Organgazi'den de kendinize sucuk alabilirsiniz.

Etrafı sularla çevrili, kapıları ile ünlü çini diyarı İznik, kitaplara sığmayan bir kültür birikimine sahip. Çevrede yapacağınız geziler sırasında görülecek eserlerin başında, estetik yapısı ve çinileriyle göz kamaştıran "Yeşil Cami" geliyor.
4. yüzyılda inşa edilen ve M.S. 787 yılında II.İznik Konsulü'nün toplandığı ve 1331'de cami olarak açılan Ayasofya Bazilikası, taban mozayiği, Süleyman Paşa Medresesi, II. Murat Hamamı, Abdülvahap Türbesi, Lefke ve İstanbul kapılarındaki duvar kabartma ve meduzaları, eski İznik evleri görülmeye değer olan yerlerden bazıları.
Dünyaca ünlü çinilerin beşiği İznik'te çini atölyelerinin bulunduğu sahada kazı çalışmaları Kültür Bakanlığı adına, İstanbul Üniversitesi düzenli olarak yürütüyor.
1984'de ortaya çıkarılan 4. yüzyıldan kalma yapı kalıntısı ile 12 ve 15. yüzyıllar arasında çalışmış olduğu tespit edilen ;Osmanlı dönemi Türk çini ve keramik atölyelerinin bulunduğu alanda çıkarılan buluntular da, İznik Müzesi'nde görülebilir.

İstanbul Kapısı'nda bulunan antik kabartma, görünüşüyle ilgi çekiyor.

Her gün açık olan müzede, İznik çinileri, heykeller, lahit, anfor, sütun başlarından çeşitli örnekler sergileniyor.
İznik, Bursa yolunda sisli puslu görünse de, göl kıyısına inince pırıl pırıl bir hava ile karşılaşıyorsunuz. Göl genelde durgun görünüyor. Kıyıdan bakanlar Orhangazi'yi net olarak seyredebiliyor. Akşamları çıkan hafif rüzgar, gün doğisundan eserken, yaprağını dökmeyen zeytin ağaçlarının takviyesiyle bölgeye bol oksijen pompalıyor.
Ulu çınarların, salkım söğütlerin ve akasyaların çevrelediği gölün bazı bölümleri sazlık. Martı ve karabatak sürülerine, av yasağının başlamasıyla derin bir Oh çekip, kendilerini emniyette hisseden yaban ördekleri de katılmış.

En derin yeri 85 metreyi bulan göl, birçok su sporuna da imkan tanıyor. Çevrede bulunan konut ve özenilerek yapılmış villalar, bölgeye olan rağbetin haksız olmadığını vurguluyor.
Sazlar arasında göle düşen teknelerin renk yansımaları, fotoğraf severlerin dikkatini çekebilir.
Balık avlamaya merakınız varsa, sahilden, kumdan veya iskele mevkiinden oltanızın ucuna takabileceğiniz hamur veya solucanla, yayın ve akbalık tutabilirsiniz.

BURCUM MOTEL
İNAL SARGIN
0224 7571011
FAKS: 0224 7571202

ÇAMLIK MOTEL
CUMHUR ÇİVİ
0224 7571362
FAKS: 0224 7571631

                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa