Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ


 KUMBURNU
Çanakkale’den Assos’a ulaşmak için kullandığınız yolu bir keresinde değiştirip, Ezine’den kıyıya yönelmeyi ve kıyı boyu Assos’a gitmeyi deneyin. Yol belki çok iyi değil ama tarih ve doğayla içiçe bir yolculukla dolu dolu bir gün geçirebileceksiniz. Bozcaada’ya feribot seferlerinin yapıldığı iskele Odunluk ile, Anadolu’nun batıdaki uç noktası olan Babakale de bu yol üzerinde.

Kumburnu
Ezine’den Ege kıyılarına yöneldiğinizde ilk durak noktanız Geyikli olacak. Önce kuzeye, Kumburun’a çıkıyoruz. Yol sizi, asırlık çam ağaçlarının ve sık bitki örtüsünün arasından geç
Çanakkale Savaşı sırasında en önemli çıkarma yerlerinden biriydi Kumburnu. Düşmana karşı beton sığınaklar ile top mevzileri bu sahillere kurulmuş.irecek. Ve Kumburnu sahiline çıkacaksınız. Kumburnu daha çok az kimsenin keşfettiği sahil şeridi, berrak mavi suyu ve koyları ile ilginizi çekecek. Doğal yapısı itibariyle denizden çıkarma yapmaya uygun olduğu için, Çanakkale savaşının en önemli mevzilerinden biriymiş Kumburnu. Savaş sırasında yerleştirilen 4 batarya, yer altındaki beton sığınaklar, karanlık dehlizlerdeki makineli tüfek mevzileri sizi yüzyıl başına götürecek ve içinizin ürperdiğini hissedeceksiniz.
Tarihi koyda motel ve lokanta var. Komşu koylarda da konaklanacak ve kamp kurulacak tesislerle karşılacaksınız.
Kumburnu aynı zamanda bir balık cenneti. Gece atılan ağlar sabaha kadar balıkla doluyor ve sahildeki Kumburnu lokantasında servise çıkıyor.
Mavra Adası
Eğer vaktiniz varsa ve balıkçılarla anlaşıp tekne bulabilirseniz, 40 dakika uzaklıktaki Mavra adasını görmelisiniz. Balıkçılar eğer hâlâ kalmışsa size istakoz yuvalarını gösterecek. Avlanmak için değil seyretmek için de olsa 1-3 kiloluk istakozların bulunduğu berrak suya dalmaya değer.

Kestanbol kaplıcaları
Kestanbol kaplıcaları, Troas antik kentinin hamamları olarak kullanılmış olmalı. Bir faydan sızarak yer yüzüne çıkan yüksek radyoaktiviteli termal suyun sıcaklığı 67-68. Tarihi Kaplıca üzerinde 150 odalı bir otel yer alıyor. Odalarında kaplıca suyu kullanılıyor ve iki de havuzu bulunuyor otelin. Kaplıca suyunun romatizma, siyatik, kireçlenme ve kısırlığa iyi geldiği söyleniyor. (Kestanbul Kaplıca Oteli için Oteller Rehberine bakınız)
Zamanınız varsa, Kestanbol (Ulubey) Köyü’ne gidip oradan da Koçali köyüne geçebilirsiniz. Köyden 1.5 km uzaklıkta bir granit bloktan kesilerek çıkarılan antik sütunlar izlenebilir. Büyük olasılıkla bir granit ocağıydı burası ve antik kentlerdeki tapınakların sütunları buradan çıkarılır ve 13 km uzaklıktaki Dalyan’a götürülür ve oradan da gemilerle taşınırdı.


                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa