Anasayfa   |   EGE  |   AKDENİZ  |   MARMARA |   DOĞU ANADOLU  |  İÇ ANADOLU   |   KARADENİZ  


Dünyanın en eski limanı, sualtında yapılan kazılarla gün ışığına çıkarılıyor.

Aerial view of Liman Tepe.İzmir'in Urla ilçesindeki Limantepe'de yapılan Türkiye'nin ilk sualtı arkeoloji kazısı, Türk bilim adamlarının yanı sıra İsrail Hayfa Üniversitesi'nden bilim adamlarının da desteğiyle sürüyor.

Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu; Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Hayat Erkanal, Hayfa Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Michael Artzy ve Prof. Dr. Anver Raban ile düzenlediği basın toplantısında çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Limantepe'de sualtında kalan dünyanın en eski limanının sırlarının ortaya çıkacağını belirten Karaosmanoğlu, belediye olarak kazılara her türlü desteği verdiklerini, ayrıca Türkiye'nin ikinci sualtı arkeoloji müzesinin de Urla'da kurulması için çalışmalara başladıklarını açıkladı.

Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Hayat Erkanal da, Limantepe'de 1992 yılında başlayan kazı çalışmalarında önemli buluntuların elde edildiğini, M.Ö 3 bin yılına ait iç kalenin, suyun yükselmesi ve çökme sonucu sualtında kaldığını söyledi.

Hayfa Üniversitesi ile yapılan bilimsel işbirliği sonucu sualtında kalan liman ve diğer kalıntıların gün ışığına çıkarılmasının amaçlandığını anlatan Erkanal, sualtında 100 metre uzunluğunda 40 metre genişliğindeki limanı kurtarmak için 17'si İsrailli olmak üzere 58 kişilik bir ekibin 3 hafta çalışacağını söyledi. Çalışmaların gelecek yıllarda da süreceğini vurgulayan Erkanal, "Limantepe'nin önemi, konumundan kaynaklanıyor. Limanın ortaya çıkarılması bu antik kenti daha da önemli kılacak" dedi.

Limantepe Antik Kenti'nin limanını ortaya çıkarmak amacıyla Ankara Üniversitesi ile Hayfa Üniversitesi su altında çalışmalara başlad

Yerkabuğunun hareketleri sırasında bir kısmı sular altında kalan Urla Limantepe Antik Kenti'nin kazı çalışmaları bugüne kadar bilinen en eski limanın araştırılması için su altına taşındı. Ankara Üniveritesi ile İsrail Hayfa Üniversitesi arasında yapılan bilimsel işbirliğiyle ikisi profesör olmak üzere 16 kişilik bir ekip İzmir'e geldi. Kıyı Arkeolojisi uzmanı Prof. Dr. Michal Artzy yönetiminde gelen yabancı ekipte liman uzmanı Prof. Avnen Raban, yerbilim uzmanı Dr. Dorit Sivan, gemi uzmanı Dr. Yak Kahanov, sualtı arkeologu uzman Dr. Ezna Mancus, dalış şefi Stephen Bnaitstein ile bilgisayar uzmanı ve arkeolog Yossi Salman yeralıyor. Kazı başkanlığını 8 yıldır Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Ön Asya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Hayat Erkanal'ın yürüttüğü Limantepe Antik Kenti'nin su altında kalan kısımlarının ortaya çıkarılması için yeni yöntem uygulanacak.
An EBA I black slipped bowl from Liman Tepe

Türkiye'de batıklar dışında sualtında arkeoloji kazısı yapılmadığını hatırlatan Erkanal, bu alanda çalışabilecek personelin de bulunmadığını söyledi. Limantepe'deki kazıların, sualtı arkeoloji kazısının üniversitelerde bir dal olarak okutulması ve bilim dünyasına katkısı bakımından da önemli olduğunu vurgulayan Erkanal, "Limantepe kazısı, her yönüyle bir başlangıç olacak. Buradaki kazıların birkaç kuşak devam edeceği görülüyor" dedi.

Her bin yılda Ege Denizi'nin bir metre yükseldiği varsayımını araştıran uzmanlar M.Ö 6 bin yıllarına kadar uzanan Limantepe Antik Kenti'nin su altında kalan yüz metre uzunluğunda 40 metre genişliğindeki limanı araştırıyor. İsrail Hayfa Üniversitesi Ekip Başkanı Prof. Dr. Michal Artzy, "Türkiye'de çalışmak bizim için mükemmel bir fırsat. Karadaki limantepe buluntularının sualtında araştırmasını yapacağız. Şimdilik sadece etrafımıza bakıyoruz. Eski limanı üç bölgeye ayırdık. Kıyının antik dönemde nerede olduğunu, dalga kıranın yerini ve liman üzerinde insan eliyle yapılan herhangi bir yapı olup olmadığını araştırıyoruz. Herbiri kendi alanında uzman ekip arkadaşlarımla birlikte Türk meslektaşlarımızla tam bir uyum içinde çalışıyoruz" diye konuştu. Su altında yapılacak çalışmalardan elde edilecek bulgular Urla'da kurulması planlanan "Su Altı ve Su Üstü Arkeoloji Müzesi"nde sergilenecek.

Nasıl çalışılıyor?
Urla Limanı'nın hemen içinde 7 metrelik bir derinlikte dünyanın bilinen en eski limanı olduğu kabul edilen kalıntılar incelenecek. Tekne üzerine koyulacak motor yoluyla deniz dibine uzatılacak özel hortum, dışarıdan aldığı havayı kullanarak, liman kalıntılarını örten tabakayı kaldıracak. Su altında oluşturulacak bilgisayar ortamı ile buluntular anında kayıtlara geçirilip, değerlendirilecek. Çıkarılan eserler, daha sonra özel havuzlarda bekletilip, müzeye götürülecek.
Limantepe'de karada ve sualtındaki kazılara, Kültür Bakanlığı, TÜBİTAK, Urla Belediyesi, Ege Üniversitesi, İngiltere`den Oxford ve Sheffield, Kanada`dan Toronto ve ABD`den Chicago Üniversitesi de destek veriyor.

LİMANTEPE, "DÜNYA ŞEHRİ" OLACAK

Hayfa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Michael Artzy ve Prof. Dr. Anver Raban ise, sualtındaki kazılarla, ``dünya şehri`` olabilecek Limantepe`de dünyanın en büyük ve en eski limanının bulunduğunu belirttiler.

Halen 1.5 ile 5 metre arasında değişen derinliklerde süren çalışmaların 3 hafta devam edeceğini belirten Artzy ve Raban, kazıya gelecek yıllarda da destek vereceklerini açıkladılar.


Limantepe    -      Panaztepe   için tıklayın

                               arkeolog@postaci.com                                  design @rzawa